Diensten

Wat betekent KYC en waarom is het belangrijk voor de WWFT?

KYC

KYC staat voor Know Your Customer. Ken je cliënt dus. Maar wat houdt dit nu precies in met betrekking tot de WWFT? In deze blog lees je hoe je dit principe als onderneming toepast in de praktijk.

De WWFT en het belang van een cliëntenonderzoek middels KYC

Als ondernemer wil je echt weten met wie je zaken doet, voordat je onbewust meewerkt aan zwaar strafbare feiten. De WWFT (wet ter voorkoming van witwassing en financiering van terrorisme) moet malafide praktijken in de financiële zakenwereld voorkomen door ondernemingen aan bepaalde regels te onderwerpen. Deze wet is sinds kort aangescherpt, wat een ondernemer veel gedoe kan opleveren wanneer deze niet geheel wordt nageleefd. In de WWFT is vastgelegd dat een bedrijf een boete kan krijgen als het meewerkt aan witwaspraktijken of andere illegale bezigheden. Het is dan ook zaak om als bedrijf te weten wie je cliëntele is. Middels een cliëntenonderzoek kom je hier snel achter. Zo’n onderzoek legt bloot waar verdachte transacties plaatsvinden en welke bedrijven of bestuurders als verdacht kunnen worden aangemerkt. Doe je dit niet en ga je met zo’n malafide partij in zee of doe je er geen melding van, dan kan dit het bedrijf een boete opleveren. Deze zijn niet mals. Bovendien levert zo’n actie direct imagoschade op. Iets dat je al ondernemer koste wat kost wilt voorkomen natuurlijk. Dit kan middels het KYC principe.

Wat is het KYC principe en hoe pas ik het toe? 

KYC houdt kort gezegd in dat je je klanten screent. Middels de digitale screening kun je je klantenbestand aan een geautomatiseerd onderzoek onderwerpen. Daar hoef je dus zelf niets voor te doen. Dit kan fraude en witwaspraktijken blootleggen, maar ook tekenen van terrorisme. Erg belangrijk om mee aan de slag te gaan. Via de software krijg je een melding wanneer er sprake lijkt te zijn van verdachte transacties of handelingen, zodat je direct kunt ingrijpen. Alleen klanten die door de KYC keuring komen, zullen zaken met je kunnen doen. Onderdeel van het verificatieproces is bijvoorbeeld een controle op leeftijd en adresgegevens. Zo worden dubieuze partijen geweerd. Dit levert een bedrijf niet alleen minder ondernemersrisico’s op, maar zorgt er ook voor dat je de garantie hebt dat jij je aan de wet houdt. En dat maakt ondernemen een stuk zorgelozer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *